GLITRENDE ELEKTRIKERARBEID

Vintervoll sa: la det bli lys! Og det ble det, for de hadde gjort en fremragende god jobb ?

Jeg har de siste ukene fått hjelp av to hyggelige lærlinger fra Vintervoll til å planlegge og sette opp et fullverdig elektrisk system i trekkehuset. Målet har hele tiden vært å tilrettelegge for samme mengde komfort som i et “vanlig” hus, tross anleggets begrensede kapasitet på 16 ampere (tilsvarer ca. 3680 watt). I tillegg var det om å gjøre å få et så pent som mulig resultat med bryteren og stikkontaktene utenpå veggen og eksponerte kabler. Resultatet er et synlig, men vakkert el-anlegg?

En særlig utfordring har vært vekslingen mellom de ekstra strømkrevende apparatene; komfyr og varmtvannsbereder. Begge trekker på det meste rundt 2000 W, og kan dermed ikke stå på samtidig. Planen min har vært å ha et manuelt tidsur på komfyren som kobler ut varmtvannsberederen når ovnen er i bruk, men her har Vintervoll i samarbeid med EATON kommet med en langt bedre løsning! De har programmert et eget styringssystem som sømløst kobler ut varmtvannsberederen når belastningen på sikringen min overstiger et gitt nivå. Dermed er jeg garantert å ikke overbelaste kursen!

Et ønske jeg hadde fra ganske tidlig i prosjektet var å ha et slags kontrollpanel for belysningen i hele huset ved utgangsdøra. Her skulle det være mulig å styre lysene i de forskjellige sonene; stue, bad, kjøkken, hems og taklys. Dette ble imidlertid litt komplisert når anlegget skulle monteres utenpå veggen, siden alle lampene måtte hatt en ledning ned til denne bryteren. Men EATON hadde en løsning! De leverer egne bryteaktuatorer som monteres inne i lampa og kommuniserer med lysbryteren trådløst. På kontrollpanelet kan jeg ha så mange forskjellige lysbrytere jeg bare vil, og programmere slik at f.eks. en styrer kjøkken, en dimmer taket og en skrur av lyset i hele huset. Slik ble resultatet:

Her kan jeg styre gulvvarmen, alle de ulike sonene i hovedrommet, og skru av alt lys med én bryter før jeg går ut døra.

Jeg har også flust med stikkontakter! Min favoritt hittil må være den integrerte kontakten i benkeplata som skjules under en lekker stålplate. Perfekt til å lade datamaskinen på kontorplassen eller plugge inn kjøkkenmaskinen til baking! Her har jeg også fått en trådløs ladeplate til mobilen ved siden av som er veldig praktisk ?

Alt det elektriske utstyret, med unntak av styringssystemet fra EATON, er levert av Ahlsell som holder til rett over veien for meg ? Det inkluderer alle kabler og kontakter, avtrekksvifte til badet, strømmåler, en sikker kobling mellom trekkehuset og vertshuset og en lekker led-utelampe som lyser opp mitt midlertidige (og farlige) inngangsparti. Det er så klart også mange skjulte goder her som jeg er svært underkvalifisert til å snakke om, men jeg vet at hver lille kabelklemme har vært nødvendig for dette nydelige anlegget jeg har fått☺️

Nå som strømmen (og varmen) er på og forbrenningstoalettet er i gang kan jeg endelig flytte inn i huset ? Det blir nok mye lettere å fullføre prosjektet når reiseveien er kort. Så får jeg klare meg uten vann i springen i noen uker til. Dette blir skikkelig bra!

På gjenhør!