SIP-SYSTEMET

Hva er det?

SIP står for “structural insulated panels” og er satt sammen av en kjerne av polyuretan (PUR) med en bygningsplate på hver side. Sandwichelementer av denne typen har lenge vært brukt i næringsbygg, men er foreløpig lite brukt i privatboliger i Norge. Det er litt rart, for elementene er sterke, enkle å montere, har god isolasjonsevne og er brannhemmende. Dette er takket være PUR-kjernen, som har høy tetthet, ingen luftbevegelser, ikke fukt og en isolasjonsverdi som er 35% høyere enn mineralull. Dermed kan en 20cm dyp SIP-vegg isolere like godt som en 30-35 cm tradisjonell vegg.

Montasje

Gulvelementene ble limt sammen og boltet fast til hengeren. Mellom elementene finnes fastmontert en “Cam-Lock-kroker og fester” som tvinger platene sammen mens limet herder og ekspanderer. I skillet gulv-vegg limes et vinkeljern mens hjørnene-elementene har egne, innlimte treklosser (spikerslag) og skrues tett så limet kan herde. Vinduer kiles opp og holdes på plass av byggskum.

Fordeler

Plassbesparing og styrke er to viktige faktorer i et trekkehus. Elementene limes sammen med oppskummende polyuretanlim og fugeskum som gir færre kuldebroer og en veldig solid konstruksjon. Trekkehuset mitt består av seks paller med 12,5 cm dype elementer. Elementene kommer i standardstørrelser som i mitt tilfelle var 12o x 270. Taket og noen ende-elementer ble spesialtilpasset. Alle lysåpninger skjæres ut etter plantegninger og flatpakkes.

Lurer du på mer? Ta kontakt med SIP Norge eller les på deres nettside.