Tiny House og Trekkehus

MINIHUSET TIL SARAH OG MATIAS

Kort fortalt er “Tiny House” et bittelite hus som inneholder bare det nødvendige. Et “trekkehus” er i tillegg montert på tilhenger og kan trekkes på vei. Det er tre store faktorer som bygger opp trekkehusbevegelsen; Miljø, Minimalisme og Fleksibilitet, men nesten like viktig er selvstendighet. 

 

Økonomi

Et Tiny House kan koste alt fra 70 000 til 500 000 kr, avhengig av hva som prioriteres i bygningen. Mange, inkludert meg, bygger slike hus fordi de vil eie og ikke leie. Huset mitt vil koste om lag 200 000, og jeg har regnet ut at jeg kan nedbetale det på tre år. Etter det er jeg en student med eget hus. 

I tillegg til byggekostnader er “drift” og vedlikehold også veldig rimelig relativt til større eneboliger. Noen klarer seg på bare solceller og propan, men også med nettilkobling blir utgiftene minimale. Det krever ikke mye energi for å varme opp og belyse et areal på 12 kvadratmeter. Det kan faktisk nesten varmes opp med kroppsvarme alene.

 

Miljø

AURORES LILLE HUS

Det er ingen hemmelighet at vi mennesker tar litt større plass enn vi burde. Mange bruker dette som argument til å flytte inn i mindre, mer bærekraftige boliger. Bor du på et mindre areal, forbruker du mindre ressurser, og du kan gå til sengs med god samvittighet.

Denne tankegangen kalles minimalisme, og preger store deler av trekkehusbevegelsen, men det betyr ikke at du er nødt til å bo slik i et Tiny House. Jeg skal f.eks. ha et fullt kjøkken, varmekabler i gulvet og stor projektorskjerm.

 

Fleksibilitet

Det er klart at; er huset ditt på hjul, er det mye enklere å flytte det. Det er få begrensninger på hvor du kan plassere et slikt hus. På en fjelltopp? På stranda? I syden? Et trekkehus kan få plass nesten over alt.

Det finnes allikevel enkelte begrensninger:

  • Du må ha tillatelse til å stå der du står
  • Du må overholde reglene for transport på vei
    • maks 3,5 tonn
    • maks 2,45 m bredde
    • maks 4,5 m høyde
  • Du kan evt være avhengig av strøm og/eller vanntilkobling